SAHABAT SETIA SAJ

Saturday, August 9, 2014

ORANG TENGAH SAYANG.. HARAP TERUS BERJUANG


Salam Eidul Fitr,
Salam 1 Malaysia.

Fuhhh... lama betoi rasanya tak ngupdate blog ni ha. Al maklum ler.... cuti raya. Tak sempat nak luah peasaaan kat sini. Kalau ikut isu, banyak rasanya nak tibai, tapi tak pelah, dah out dated pun. SAJ tak update,blogger lain jalan jer kan...

Apapun,SAJ nak mohon kemaafan sempena raya ni. Bukan niat SAJ nak mengutuk orang tu, menjatuhkan orang ni, ape ke, tapi, SAJ sebagai ank muda yang memerhati senario politik semasa, ada pndangan yang SAJ rasanya, rasional.

Hm...menyingkap kembali raya yang baru disambut, Malaysia masih aman untuk bertakbir raya,bersolat raya, dan menziarahi sanak saudara semua. Namun, dalam keriangan tersebut, insiden MH17 tidak dilupakan, hinggakan, Malaysia mengmbil langkah tepat untuk membatalkan segala rumah terbuka yg melibatkan orng2 besar dlam negara, bagi menghormati kejadian MH17 ditembak.

Yelah, takkan nk bersuka ria sesangat, saat Malaysia dirundung rasa hiba atas kejadian mengejutkan tntg MH17. Kita bersederhana tahun ini, namun keceriaan tetap ada.

Jenazah masih belum tiba, kerana prosedur yang sangat teliti perlu dilakukan untuk mengenalpasti mangsa. Kerajaan Malaysia, di bawah pimpinan DS Najib, telah melakukan yang trbaik bagi menyelesaikan perkara ini secepat mungkin, tapi apakan daya, ianya perlu memakan masa untuk prses DNA etc.


Persediaan menyambut ketibaan jenazah yang dipengerusikan DS Hisham, melibatkan byk pihak,supaya mangsa disambut dengan terhormat untuk diserahkan kpada keluarnga mangsa. SAJ teringat la, Kit Siang ada cakap, untuk meminta DS Hisham ke Rusia untuk berunding. Hmm..apakah Kit Siang tidak tahu, DS Hisham terlebih dahulu telah berhubung dengan kerajaan sana untuk membawa pakar Malaysia ke sana? Segalanaya telah dibuktikan selamat untuk mereka datng. Yng Kit Siang "prihatin" sangat tu, dah apasal ? Ko ingat, DS Hisham kene hadap satu-satu perkara dalam 1 masa ke?



Beliau juga kena pergi ke Lubnan. Beliau lah kene urus berita MH17 pada awal kejadian itu berlaku, beliau juga la menjadi jurucakap, berurusan dengan kerajaan Ukraine dan Rusia, isu pegawai yang "gatai" kejor mek saleh, isu Sabah Esscom, Hari Pahlawan, etc. Apabila kerja dan tugasan byk berlaku serentak, DS Hisham able to manage his schedule, and able to planned wisely untuk memaximumkan tugasan beliau dan menimimumkan masa yang suntuk. Could you, Kit Siang, take a second to rethink about this ? Dont simply complaints and comments without knowing what had he did actually.



SAJ perasan, memang DS Hisham banyak menjalankan tugasannya, memastikan pentadbiran di bwahnya dalam keadaan baik. Bukan itu sahaja, beliau turut tahu apa yang terjadi globally Beliau mengutuk serangan ke atas Gaza. Beliaulah yang lembut tapi lantang mempertahankan Melayu, pertahankan penggunaan nama Allah dalam bible, mengutuk kejadian Teresa Kok mencemarkan masjid etc..... HInggakan orang PR terpaksa menyerang secara peribadi.

Well, DS Hishm dikenali dengn orang yang mudah prihatin, berdiplomasi, dan knowledgeable. Sebab, apa yang beliau komen, was based on facts dunia, or based on world law. SAJ tak rasa, tindakannya dikatakan lemah, dikatakan tak paham, dikatakan "mabuk ketum" atau apa sahaja yang negatif, kerana SAJ yakin dan tahu, apa yang beliau komen itu, mengikut konteks yang sepatutnya. Contoh, macam kes pegawai polis ditembak hendap d sabah baru2 ni. Apa yang DS Hisham katakan tentng ikut prosedur untuk sight on shoot adalah logik. Kerana, kita sudah ada prosedur, ikut posedur, andai nak ubah, bukan sebarang boleh ubah, krana bimbang, ianya lebih mmbawa kekeruhan. thats why SAJ kata, beliau ni knowledgeable sbb cakap based on law, ilmu. Kalau tak ada ilmu, segala benda dlakuka ikut emosi.

tengok kes boikot barangan Isr43l, yang sangat terkena tempias adalah McD. If tak ada ilmu, tak tahu peraturan, jadilah orang yang memaki, menghina, mengasari pekerja McD yang bekerja ntuk mendapat sesuap nasi. Orang yang berjawatan tinggi ke, yang berlagak dia je boikot, tapi rokok dok hembus tiap jam, jangn nak perasan yang korang tu, bebas Isr43l. Fikirkan la, dorang tu, bukan la orang senang ke,the only man/woman yg bekerja dalam family untuk hidu etc. think of that.

So kesimpulannya, berbalik kepada ILMU.
Apepun, SAJ nak ucapkan, selamat hari lahir (terlewat) kepada DS Hishammuddin. Semoga terus berkhidmat untuk rakyat. Sebagaimana rakyat kaagum dengan tugasan anda ketika MH370, begitu juga harapan rakyat agar anda berbuat seperti itu dalam apa jua situasi.





10 comments:

  1. Alhamdulillah. Semoga bertambah keberkatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
    2. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya




      (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







      Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.

      Delete
  2. Kemampuan terserlah. DS Hishamuddin berada dalam kelas tersendiri. Kalau ada orang nak komplen lagi, orang kena fikir banyak kali.

    ReplyDelete
  3. Seronok tengok menteri UMNO sekarang ni. Kerja kuat untuk rakyat

    ReplyDelete
  4. Pembangkang akan cuba cari sebanyak mungkin kelemahan supaya rakyat leka dari melihat pembangkang yang tengah porak peranda.

    ReplyDelete
  5. Saya juga bangga dengan pencapaian DS Hishamuddin Hussein. Pengiktirafan terhadap Malaysia sebahagiannya kerana komitmen beliau.

    ReplyDelete
  6. Orang tua tua selalu cakap tentang ' masa dan ketika '. Saya rasa ini masa dan ketika untuk Datuk Hisham.

    ReplyDelete
  7. Orang politik perlu berusaha untuk disayangi rakyat. Semakin sayang rakyat semakin luas peluang untuk berkhidmat. Hapuskan semua batas dan benteng. Terus dampingi rakyat.

    ReplyDelete
  8. Pengurusan jenazah adalah fardhu kifayah dan sangat sensitif. Ia perlukan perancangan amat teliti.

    ReplyDelete